INFORMATIE MALARIA TABLETTEN EN GEBIEDEN

Hieronder tref je een overzicht aan van de antimalariamiddelen die wij tijdens onze reis gaan gebruiken. Een kanttekening hierbij is dat antimalariamiddelen afhankelijk zijn van het reisdoel en de reisduur. Daarnaast spelen individuele factoren ook een rol in de keuze van de antimalariamiddelen.. Wij hebben niet de intentie voor dokter door te gaan en dringen dus ook aan op een persoonlijk advies bij de Achmea Arbodienst of de GGD. Dit overzicht is dus puur informatief bedoeld. 

Naast goede bescherming tegen muggenbeten, zoals muggenolie (met meer dan 30% deet) en bedekkende kleding worden de volgende middelen aanbevolen tegen malaria:

 • Paludrine« wordt aangeraden in gebieden zonder resistente malariamuggen.

 • Chloroquine en proguanil wordt geadviseerd in gebieden met een heel beperkt aantal resistente malariaparasieten.

 • In gebieden met resistente malariamuggen wordt Lariam« geadviseerd. Bij een verblijf tot maximaal vier weken in deze gebieden kan ook het nieuwe middel Malarone« gebruikt worden.

 • Een ander alternatief is het middel Novaquine«.

Tropische malaria

Tropische malaria kun je krijgen tot vier weken na besmetting. Kenmerken van de malariaziekte zijn o.a. hoge koorts en koude rillingen. Tropische malaria is in principe gevaarlijk, maar wel goed te behandelen. Het is hierbij echter wel belangrijk dat de ziekte tijdig herkend wordt. Vermeld bij bezoek aan een arts dus altijd dat je recent in de tropen bent geweest. Het kan echter voorkomen dat maanden (tot maximaal vier jaar) na het stoppen met antimalariamiddelen (profylaxe) een aanval optreedt. Deze vorm is niet te voorkomen maar wel eenvoudig te genezen.

Antimalariamiddelen

Omdat wij langer dan vier weken in de tropen verblijven kregen wij het advies de combinatie Paludrine en Nivaquine te gebruiken. Paludrine wordt tweemaal daags gebruikt, Nivaquine tabletten wekelijks. Hieronder volgt een overzicht.

Malariatabletten Paludrine Nivaquine
Dag voor aankomst malariagebied 2 x 1 1 x 3
Dag van aankomst 2 x 1 1 x 3
Elke dag 2 x 1  -
Eenmaal per week  - 1 x 3
Totaal (incl. doorslikken tot vier weken na terugkomst) 56 12

Algemene maatregelen

De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. In deze periode kun je de volgende maatregelen nemen tegen muggenbeten:

 • Draag bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken).

 • Smeer onbedekte huid in met muggenolie of een muggenstift met DEET (meer dan 30%).

 • Zorg ervoor dat je in een muggenvrije kamer slaapt of onder een goedsluitende ge´mpregneerde klamboe en gebruik (indien aanwezig) de airco of ventilator in de kamer.

 • In het buitenland zijn agressieve antimug middelen te koop. Een goed middel is van de firma Bayer. Spuit vooraf de kamer in met dit middel, het doodt onmiddellijk alle aanwezige muggen. Let op! Je mag het middel niet inademen en je dient een half uur je kamer te verlaten.

Malariagebieden

Op de landkaarten tref je een overzicht aan van de wereldwijde malariagebieden.

Hierbij wordt de volgende legenda gebruikt:

 • P-gebied: gebieden zonder resistente malariamuggen.

 • APM-gebieden: gebieden met resistente malariamuggen.

 • C + P gebieden: gebieden met resistente malariamuggen waar Paludrine + Nivaquine gebruikt kan worden (als je bijvoorbeeld geen Larium kan slikken vanwege problemen met je gezondheid).

Terug naar vorige pagina