Reisverslag juli: Brisbane en werken op Moreton Island in een oesterkwekerij

Dag 50: maandag 1 juli (Surfers paradise)

Om 04.00 uur opgestaan want de EK-finale Duitsland Ė TsjechiŽ kwam op tv. Het was een leuke wedstrijd. De wedstrijd was om 06.15 uur afgelopen en toen ben ik naar het strand gelopen om de zonsopgang te bekijken. Daarna ben ik weer mijn bed ingedoken. ís Middags opnieuw naar het strand geweest en ís avonds weer op stap.

Dag 51: dinsdag 2 juli (Surfers paradise)

Vandaag naar het strand geweest met Dennis, een jongen uit New York. ís Avonds een drankspelletje gespeeld. Nou ik heb het geweten! Binnen een uur heb ik twee liter wijn opgedronken en daarna zijn we met een aantal gasten van het hostel naar nachtclub Cocktails & Dreams geweest. Die avond hadden ze een seventies party georganiseerd waar we verkleed moesten komen. Ik heb een paar belachelijke kleren aangetrokken en een stropdas om gedaan. Bij de ingang kregen we twee consumptiebonnen. Het hostel waar ik zit brengt je gratis naar de nachtclubs en je krijgt van hen altijd een vrijkaartje. Bij de ingang van de discotheek controleren ze altijd hoe oud je bent, ze vragen altijd om je paspoort.

Dag 52: woensdag 3 juli (Surfers paradise)

Vanochtend ben ik wakker gemaakt door Rachel en Johanna. Ze zouden namelijk om 13.00 uur de bus pakken naar Brisbane. Toen ik me aangekleed had, heb ik de fotoís van de voorgaande avond bekeken die zij gemaakt hadden. Ik stond er overal maar een beetje stom op. Na afscheid van hen genomen te hebben ben ik bij de receptie videofilms gaan halen, die ik in mijn kamer ben gaan kijken. Dat hebben we de hele dag zo vol gehouden. ís Avonds belde de receptie mij op met de vraag of ik een meisje terug wilde bellen. Ik heb namelijk met Rachel en Johanna afgesproken dat ik ze in Brisbane zou ontmoeten. Ik zou namelijk Johannaís verjaardag zondag gaan vieren. Ik belde dus naar het gekregen telefoonnummer en kreeg Rachel aan de telefoon. Ze vertelde dat Brisbane vreselijk was en dat ze morgen terug zou komen naar Surfers Paradise. Ook vroeg ze of ik langer in Surfers Paradise wilde blijven. Daarom Oz Experience gebeld om mijn reis naar Brisbane te annuleren wat geen probleem was. Ik ga nu maandag naar Brisbane om werk te zoeken.

Dag 53: donderdag 4 juli (Surfers Paradise)

ís Middags ben ik de omgeving gaan verkennen, want tot nu toe had ik alleen strand, zee en discotheek gezien. Het is best mooi hier. Toen ik terug bij het hostel kwam, kwam ik Rachel en Johanna tegen. Ze waren net terug uit Brisbane. ís Avonds de X-files gekeken. Net toen de serie afgelopen was werd er op de deur geklopt. Het was Dennis, hij vroeg of het goed was als hij wat vrienden uitnodigden om te komen kaarten. Het beruchte drankspelletje van Dennis. Ze waren al op stap geweest maar de twee Nederlandse meiden hadden hun paspoort niet bij en zij kwamen de discotheek niet binnen. De deur ging open en er kwamen acht mensen binnen beladen met drank. Ze vroegen aan mij of ik ook mee deed. Dat vond ik wel een goed plan. Het begon met wijn maar die was binnen drie kwartier op. Iemand had nog wat bier staan die hij ging halen en hij kwam tevens met een fles wodka terug. Het was inmiddels 03.00 uur toen we besloten om met zijn allen naar het strand te gaan en daar zijn we gaan zwemmen. Om 05.00 uur lagen we op bed.

Dag 54: vrijdag 5 juli (Surfers paradise)

Om 11.30 mijn bed uitgekomen en na het ontbijt ben ik naar boven gelopen om te kijken hoe het met Rachel en Johanna ging. Ze hadden allebei een flinke kater en waren ziek. ís Middags weer naar het strand gegaan. Vanavond is er weer een barbecue in het hostel en Dennis heeft de hele dag staan te koken. Dennis verzorgt namelijk de barbecue in het hostel. De barbecue kost 8 dollar en dat geld krijgt hij, volgens mij verdient hij er goed aan. Hij zit hier al drie maanden. De BQQ is inclusief onbeperkt wijn drinken. ís Avonds weer op stap geweest.

Dag 55: zaterdag 6 juli (Surfers paradise)

Vandaag weer het gebruikelijke verhaal. Strand geweest, ís avonds drankspelletje gespeeld (12 liter wijn met acht man). Het begint voortaan een vrij populair spelletje te worden. Omdat Johanna om 24.00 uur jarig was, was zij constant de pineut. Die was zo dronken. In het hostel wordt veel geroddeld. Zodoende kreeg ik te horen van een paar mensen dat Nel uit Schotland mijn wel leuk vond. In de nachtclub ís avonds zat Rachel mij op te naaien dat ik met Nel moest gaan kletsen. Maar ik kon Nel bijna niet verstaan omdat zij een raar accent heeft. Maar dat maakt niet uit want ze kan goed kussen.

Dag 56: zondag 7 juli (Surfers paradise)

Vanavond is er in de Shooters bar een gratis diner. Daar moeten we dus naar toe. Het eten was hartstikke goed. Na het eten ben ik naar huis gelopen omdat ik nogal moe was. Terug in het hostel heb ik een film gekeken. Toen ik op het punt stond om naar bed te gaan kwamen Dennis en Jo binnen, ze gingen eieren met worst bakken. Met hen heb ik nog even staan te kletsen

Dag 57: maandag 8 juli (Surfers paradise)

Om 12.00 uur mijn bed uitgekomen en ik voelde me een stuk beter, vanavond is het weer party time. Nel is gelukkig vertrokken naar Brisbane. Op dit moment zit in mijn appartement twee IsraŽliŽrs. Ze praten alleen maar over de oorlog en het leger. Een paar mafkezen zijn het. Als ze een shaggie draaien, likken ze het vloeitje aan twee kanten zodat het zo nat wordt dat het niet meer plakt. Ik lig dan vervolgens weer in een deuk! Vanavond is er weer een barbecue, maar voor acht dollar kan ik een hele maaltijd koken. Dus geen barbecue voor mij vanavond. Samen met Rachel en Jo vier liter wijn gekocht. ís Avonds hebben we weer het drankspelletje gespeeld waarna we op stap zijn gegaan. Omdat Rachel stom zat te doen ben ik vroeg naar huis gegaan. Teruggekomen in het hostel heb ik de hele nacht zitten praten met Johanna, Dennis en de twee IsraŽliŽrs.

Dag 58: dinsdag 9 juli (Brisbane)

Om 09.45 uur met moeite opgestaan en een uur later kwamen Rachel en Jo langs om een praatje te maken. Rachel kwam haar excuus aanbieden voor de vorige avond. Ze had weer het excuus dat ze dronken was. Maar ik had er genoeg van dus had ik besloten om naar Brisbane te gaan. Om 13.30 zat ik in de bus en om 15.00 uur arriveerde ik in Brisbane. Op dit moment zit ik in een werkhostel (Brunswick hotel). Het is een gore zooi maar ze doen alles voor je om je aan een baan te helpen. Laat in de middag ben ik de stad gaan bezichtigen. Onderweg kwam ik een stel Engelsen tegen die ik in Surfers Paradise heb ontmoet. Ik ben nog naar een ander hostel gelopen om een bezoekje aan Nel te brengen. Daar een praatje met haar gemaakt en afgesproken dat we vanavond naar de Ierse pub gaan. In het hostel heb ik een paar Nederlanders ontmoet die drie maanden door AustraliŽ trekken. ís Avonds op stap geweest en wat mij opviel is dat ze hier geen flesjes bier bestellen maar kannen van een liter.

Dag 59: woensdag 10 juli (Brisbane)

Vanochtend een gesprek gehad met een man die mij wel aan werk zou helpen, maar hij vertelde mij hetzelfde verhaaltje als WTN dat heeft gedaan. Dus daar had ik niet veel aan. ís Middags ben ik CES (uitzendbureau) binnengelopen om te kijken of ze iets hadden. Daar zag ik een vacature waar ze draaiers-fitters vroegen. Ik weet nog steeds niet wat fitter is, maar ik heb er wel op gesolliciteerd. De man aan de balie begon moeilijk te doen omdat ik geen Australische diplomaís heb. Ik liet hem daarop mijn referentie van Smits zien. Dat overtuigde hem en hij belde het bedrijf op, waar ik meteen langs kon komen. Ik moest naar het plaatsje Brendale waar ik om 16.30 uur arriveerde. Met veel moeite het bedrijf gevonden en toen ik daar aankwam was de baas weg. Een medewerker heeft mij een rondleiding gegeven. Hij vertelde dat er nog vier andere kandidaten waren en dat hij mij vrijdag zou bellen. Dat was dan mijn sollicitatie, ik heb er weinig vertrouwen in. ís Avonds ben ik naar een backpackers party gegaan, het was best gezellig. Op de party ben ik nog twee bekenden tegengekomen die ik een maand geleden in Nundle ontmoet heb. Met hen heb ik namelijk jonge plantjes water gegeven.

Dag 60: donderdag 11 juli (Brisbane)

ís Middags vroeg de receptioniste of ik barervaring had. Natuurlijk zei ik! Ze gaf mij het adres en ik ernaar toe gelopen. Het was een uur lopen. Daar aangekomen vroegen ze of ik ervaring had. En die had ik natuurlijk. Maar toen zei ze dat ze liever een meisje had en dat ik geen ervaring had in het verkopen van tickets voor paardenrennen. Ik ben dus weer de stad in gegaan om daar rond te gaan lopen. Ondanks Brisbane een ontzettende saaie stad is heb ik besloten om een week langer te blijven, want moet werk hebben.

Dag 61: vrijdag 12 juli (Brisbane)

Om 07.30 opgestaan want om 09.15 uur had ik een sollicitatiegesprek. Ik was al om 06.00 uur wakker want het lijkt wel of hier een snelweg door het huis loopt. Om geld uit te sparen voor de bus ben ik om 08.00 uur naar West-Brisbane gelopen. Wat solliciteren betreft gaat het hier in AustraliŽ wel anders dan in Nederland. Zo moet een CV hier heel uitgebreid zijn en het liefst uit tien A4-tjes bestaan. Bovendien moet je hele nette kleding dragen. Maar die heb ik als backpacker niet bij. Na een uur lopen ben ik bij het uitzendbureau aangekomen. Ik had het ergste verwacht maar het ging er heel gemoedelijk aan toe. Ik moest een aantal formulieren invullen waarna ik ze moest toelichten. Het was een heel gezellig gesprek, want de man die mij interviewde was zelf ook in Nederland geweest. Nadat we een half uur over Nederland hebben zitten praten ben ik vertrokken. Hij heeft mij beloofd alles in het werk te stellen om een baan te vinden. Voor draai- en freeswerk betalen ze hier in AustraliŽ al gauw A$15,- per uur netto. ís Avonds was er feest in het hostel. Het is eigenlijk geen hostel waar ik verblijf maar een kroeg die boven kamers heeft. Alle hostels uit Brisbane kwamen hier om een spel te spelen (beerbash). De bedoeling is dat je met acht man zo snel mogelijk je glas bier leeg drinkt.

Dag 62: zaterdag 13 juli (Brisbane)

Vandaag ben ik precies twee maanden in AustraliŽ en het bevalt me nog steeds uitstekend. Alleen de afgelopen dagen zat ik er doorheen. De mensen in het hostel doen hun mond niet open en er heerst een slechte sfeer. In twee maanden tijd heb ik 1300 Euro opgemaakt. AustraliŽ is duurder dan Nederland. Omdat mijn budget er doorheen vliegt heb ik besloten om het zuinig aan te doen, anders is over vier maanden mijn geld op. In het kader van de bezuiniging heb ik spaghetti in blik gekocht waar ik twee dagen van kan eten. Vandaag WTN gebeld om te vragen of ze mijn post doorsturen.

Dag 63: zondag 14 juli (Brisbane)

Om 11.00 uur mijn bed uitgekomen. Toen ik aan het ontbijten was kwam de eigenaresse June vragen of ik een karweitje wilde doen voor een kan bier. Ik moest een paar stoelen en tafels van de binnenplaats naar de kroeg sjouwen. Dat had ik zo gedaan en June tapte meteen een kan bier. Dus lekker buiten in het zonnetje gaan zitten en lekker van mijn pilsje genoten. Daarna naar de winkel gegaan om boodschappen te doen. De winkels hier in Brisbane zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag open.

Dag 64: maandag 15 juli (Brisbane)

Vanochtend weer naar CES geweest, maar er was geen werk. Terug gegaan naar het hostel en daar mijn CV uitgetypt. ís Avonds ben ik samen met een Nieuw-Zeelandse meisje naar een backpackers party geweest. Bij het feestje kwam ik nog wat bekenden tegen.

Dag 65: dinsdag 16 juli (Brisbane)

Vanochtend weer naar het uitzendbureau geweest. Daar hadden ze een baan als MIG-lasser. Het vrouwtje naar de fabriek gebeld en de vacature stond open. Ik kon meteen langskomen. Ik dus de trein gepakt en er naar toe gegaan. Na twee uur onderweg geweest te zijn kon ik het nog niet vinden en ben ik teruggegaan naar Brisbane. Het solliciteren schiet niet echt op. Ik ben al A$30,- armer en ik heb nog geen werk. ís Avonds tv gekeken. Op het journaal vertelde ze dat er een ongeluk was gebeurd om luchthaven Welschap in Eindhoven. Ik vond het best raar om beelden te zien van Eindhoven op de Australische televisie.

Dag 66: woensdag 17 juli (Brisbane)

Na een week tevergeefs werk te hebben gezocht heb ik besloten om te gaan werken op een WOOF Farm. Dit houdt in dat je halve dagen werkt en daarvoor accommodatie en eten krijgt. Zo bespaar ik tenminste wel mijn dagelijkse kosten. De WOOF farms liggen verspreid door AustraliŽ en je kunt voor een klein bedrag lid worden. Deze WOOF Farm is gelegen op een van de eilandjes voor de kust van Brisbane. Ze kweken daar oesters. Het lijkt mij een hartstikke mooie ervaring om daar een tijdje te gaan werken. Vanmiddag gebeld met de boerderij maar daar nemen ze de telefoon niet op. Vandaag mijn rugzak opnieuw ingeruimd en een hoop spullen weggegooid. Ik heb 2 kilo naar huis gestuurd. Sí avonds gebeld naar de oesterkwekerij maar ze nemen de telefoon nog steeds niet op.

Dag 67: donderdag 18 juli (Brisbane)

Vroeg opgestaan en naar Medicare gelopen om een pasje te halen. Die kreeg ik zonder problemen. Nu hoef ik niets te betalen voor doktoren of ziekenhuiszen. Daarna ben ik naar een reisbureau gelopen voor wat info. Daar probeerde ze mijn allerlei tours aan te smeren met een totale waarde van A$2000,-. maar ik heb wel nuttige info gekregen over Darwin. ís Middags weer gebeld met de oesterkwekerij en weer kreeg ik niemand te pakken. Ik begon te vermoeden dat ik een verkeerd telefoonnummer had. Daarom een willekeurig oesterkwekerij gebeld om te vragen of ze die mensen konden. Ik kreeg een heel vriendelijke man aan de telefoon die maar bleef kletsen. Na tien minuten zijn verhaal aangehoord te hebben kreeg ik het juiste nummer. Die dus gebeld. Daar hadden ze te melden dat ze werk hadden maar er waren problemen met de veerbootverbinding. Ik moet daarom morgen om half 4 terug bellen.

Dag 68: vrijdag 19 juli (Moreton Island, blue hole oyster farm)

Om 9.30 uur opgestaan want ik moest om 10 uur uitchecken. Maar toen ik om 10 uur bij de receptie stond was er niemand. Uiteindelijk kwam June om 10.30 uur opdagen. Ze vond het goed dat ik mijn bagage zo lang achterliet want ik zou pas om 17.00 uur vertrekken. Van de tien dagen dat ik hier overnacht heb, heb ik de kamer zes dagen voor mijzelf gehad. ís Middags naar de botanische tuin gelopen. Dat was hartstikke mooi. Daarna wat door de stad gaan zwerven. Bij de Westpac bank geweest om mijn bankrekening op te zeggen. Ik gebruik de Commonwealth bank en daar ben ik goed tevreden over. Ik heb gisteren A$80,- opgenomen in een winkel zodat ik nog 19 dollar op mijn rekening heb staan. Maar blijkbaar is die transactie nog niet verwerkt zodat ik A$99,- van de bank kreeg. Natuurlijk niets gezegd want het is duur genoeg hier! Om half 4 gebeld met Tim van de oesterkwekerij en afgesproken dat hij mij om 17.00 uur komt ophalen. Om 17.00 uur werd ik netjes met een Holden Commedore opgehaald. Het was een uur rijden naar Moreton Bay waar we met de boot overstaken naar Moreton Island. De oesterkwekerij wordt gerund door drie zakenlieden. De ŤŤn is advocaat, de ander handelt in onroerend goed en de laatste is loodgieter. Ze hebben op het eiland een manager aangesteld die de zaak ter plaatse runt. Omdat we een half uur op de boot moesten wachten zijn we de kroeg ingedoken. Ze gaven allemaal bier weg en ik mocht niets betalen. Om 18.30 uur zijn we de veerboot opgegaan met alleen maar jeeps (4WD) en het feest begon. De koelboxen gingen open en daar zat voldoende bier, wijn, Bundaberg rum in om daar heel het eiland van te voorzien. Omdat het stormde duurde de oversteek langer dan normaal, namelijk 3Ĺ uur. Iedereen was dus na 3Ĺ uur straal bezopen. We waren met een hele grote groep. Bij aankomst op het eiland werden we op het strand gedropt. Er is namelijk geen haven. Ik begreep nu waarom ze een 4WD bij hadden. Straal bezopen zijn ze achter het stuur gekropen want er is toch geen politie op dit eiland. Er wonen hier 2000 mensen er zijn geen wegen, geen elektriciteit, geen water, geen telefoon en een winkel die tevens een bar is. Toen we het strand verlieten zijn we naar de bar gereden en daar kreeg ik een blokje rum cola in mijn hand geduwd. Na een half uur door de bossen gereden te hebben zijn we bij de boerderij aangekomen. Daar gingen de vrouwen nog een lekkere maaltijd voor ons koken.

Dag 69: zaterdag 20 juli (Moreton Island)

Vannacht slecht geslapen er lagen namelijk een paar kerels op mijn kamer en die snurkten verschrikkelijk, zelfs mijn oordoppen hielpen niet. Om 8.30 uur opgestaan en in mijn beste Frans een praatje gemaakt met een Franse familie. Ze spreken geen woord engels en waren al blij dat ze wat met mij konden praten. Er is ook een Engelse vrouw hier. Zij was hier tien jaar geleden aan het backpacken en het eiland beviel haar zo goed dat ze geŽmigreerd is. Om 9.00 uur naar de oester ífabriekí gelopen waar ze de oesterschelpen aan het schoonmaken waren. Tot 10 uur meegeholpen waarna we hebben genoten van een uitgebreid ontbijt. Gebakken eieren met bacon, worstjes en gebakken tomaten. Na het ontbijt trokken de mannen hun eerste flesje bier open. Wat mij opviel dat de vrouwen echt gecommandeerd worden. Vanmiddag met de boot weggeweest om de schoongemaakte oesters weg te brengen en nieuwe op te halen. Het was hartstikke zwaar werk maar de mooie omgeving maakte veel goed. Het eten is hier voortreffelijk. Dadelijk gaan we barbecuen en ik hoop dat ik nu een echte Australische barbie krijg. Ik krijg ook volop bier van de mannen, dus dorst heb ik niet. Toen we de oesters weg brachten hebben we een hele grote krab, een hondshaai en een rog gezien. De barbie was hartstikke goed. Het bestond uit salades, gepofte aardappels een flinke lap biefstuk en heel veel drank. Ook heb ik mijn eerste oester gegeten. Het viel niet tegen maar lekker vond ik het niet. Ze hebben ook oesters gerookt en die waren echt heerlijk! Om 23.30 uur zijn we nog met onze zatte kop een boot met oesters gaan halen omdat het nu vloed was.

Dag 70: zondag 21 juli (Moreton Island)

Om 9.30 uur opgestaan en meegeholpen om een irrigatie systeem aan te leggen. Na het ontbijt zijn we oesters gaan schoonmaken en selecteren op grootte. De eigenaars van de kwekerij zijn vanochtend vertrokken en de rust is wedergekeerd op het eiland. Rond 15.00 uur ben ik samen met Jessie, een 9 maanden oude hond de omgeving gaan verkennen. íS avond lekker gegeten, we aten een gehakt schotel met tomaten en aardappels. De manager heet David (48 jaar) en is een echte grombeer zijn vrouw Landy (43 jaar) is heel aardig. Mijn slaapkamer is in een bijgebouwtje. Het is nu 21.30 uur en zojuist in de generator uitgezet en is het nu pikdonker. Daarom heb ik een paar kaarsen aangestoken.

Dag 71: maandag 22 juli (Moreton Island)

Om 9 uur vanochtend zijn we aan het werk gegaan, Als eerste hebben we grote speciale zakken gemaakt waar de oesters ingaan. Daarna zijn we de oesters gaan schoonmaken. Met schoonmaken bedoel ik het volgende: er groeien jonge oesters aan de grote oesters en deze moeten we eraf hakken zodat de grote oester verder kunnen groeien. Het is geen spectaculair werk maar zo ervaar ik wel het Australische buiten leven. Om 13.00 uur geluncht en daarna tot 17.30 uur gewerkt. Zojuist is er iemand gekomen die drie dagen mee komt helpen met het schoonmaken. Ook komt hij hier advies geven hoe je de oesters het beste kan kweken. Deze oesterkwekerij bestaat 1Ĺ jaar. Ze weten hier niet echt goed hoe ze het beste die beesten kunnen kweken. Na het werk zijn we in de keuken gaan zitten om gezellig iets te gaan drinken. Ze vroegen of ik in een flesje bier wilde. Nou dat sla ik nooit af na een dag hard werk. David viel uit tegen mij. Hij zei bars dat deze van het huis was en de volgende A$2,- kostte. Hij liep naar buiten om bier te halen maar na een kwartier was ie nog niet terug. Ik ben toen gaan douchen en de tour de France gaan kijken. Ze staan hier morgen om 4.30 uur op om naar de oester plaatsen te gaan kijken. Ze vroegen of ik mee ging, maar mij niet gezien. Ik vind het veel te vroeg. Bovendien is het ís ochtends ijskoud namelijk 4 graden en símiddags is het 25 graden. Het is nu 22.00 uur en ik denk dat ik maar weer ga slapen want de generator is uit dus de TV doet het niet.

Dag 72: dinsdag 23 juli (Moreton Island)

Om 8 uur opgestaan en na een ontbijtje zijn we weer aan het werk gegaan. Tot 16.00 uur gewerkt. Om 21.00 uur gingen ze hier slapen dus heb ik mij terug getrokken op mijn kamertje Hier valt ook niet veel te doen dus zit er niets anders op dan te gaan slapen.

Dag 73: woensdag 24 juli (Moreton Island)

Vanochtend oestermanden gemaakt waar ik om half 12 klaar mee was. De rest van de dag vrij gekregen. ís Middags in de zon gezeten en informatie gelezen over AustraliŽ. We kregen ook nog bezoek en zo werden weer de flessen bier en wijn op tafel gezet. Van David kreeg ik een zelfgebrouwen biertje wat zeer lekker was. Nadat ik mijn flesje leeg had kreeg ik van David meteen een ander. Hij was helemaal bijgedraaid. Hij stelde zelfs voor om te gaan barbecuen. Dat vonden we allemaal een goed plan. íS avond een gezellige avond gehad.

Dag 74: donderdag 25 juli (Moreton Island)

Vandaag hebben we met zijn allen een vrije dag. Er wordt hier zeven dagen gewerkt en hebben dan een dag vrij. sí Ochtends hebben we de 4WD genomen en zijn we naar het Ďdorpí gereden. Van daaruit zijn we het eiland rond gaan rijden. Het eiland drijft als het ware op een zoetwaterplas 20 kilometer uit de kust. Omdat Lindy en David ís avonds bij kennissen gingen eten mocht ik voor mijzelf gaan koken. Het was heerlijk. Het is nu 22.30 uur en de generator is uit.

Dag 75: vrijdag 26 juli (Moreton Island)

Vandaag had ik een vrije dag en heb ik in de tuin gezeten om wat informatie over IndonesiŽ door te lezen. s' Middags een uurtje vrijwillig meegeholpen om de oesters schoon te maken. Het was vandaag bewolkt weer en voor het eerst in vier weken heeft het geregend. Rond 17.00 uur zijn David en ik naar de bar gereden en hebben we een paar flessen bier gedronken. Toen we thuis kwamen was het eten klaar. Na het eten heb ik mij terug getrokken op mijn kamer.

Dag 76: zaterdag 27 juli (Moreton Island)

Vandaag weer oesters schoongemaakt en ik begin het eentonig werk te vinden. Morgen ga ik terug naar de bewoonde wereld. Even wat dingen in Brisbane regelen en dan richting Cairns.

Dag 77: zondag 28 juli (Brisbane)

Vanochtend een paar uur gewerkt en sí middags heb ik een paar Nederlandse pannenkoeken voor David en Lindy gebakken. Om 15.00 uur heb ik de veerboot gepakt naar Moreton Bay. David had geregeld dat ik met iemand mee kon rijden anders zou het mij A$20,- kosten voor een kaartje. Onderweg een paar dolfijnen gezien. De mensen van wie ik een lift kreeg brachten mij naar Oost Brisbane, waar ik netjes voor het hostel werd afgezet. Het is een mooi en schoon hostel en kost A$11 per nacht. Morgen ga ik naar de Crocodile Hunter. Hij is bekend van de Discovery channel.

Dag 78: maandag 29 juli (Brisbane)

Om 7 uur opgestaan en om 7.45 uur de bus gepakt naar het transfer center (station). Bij het transfer centrum aangekomen ben ik naar de info balie gelopen. Ze vertelde dat de dagtour A$60,- kostte en dat ze dan naar de reptile park gaan en naar een tal van cattle farms. Hier had ik geen zin in en bovendien vond ik het te duur. Een andere optie was de trein en die was net weg. Ik zou tot 11.00 uur moeten wachten en daar had ik niet zoín trek in dus ben ik maar weer de stad ingegaan. De hele dag door de stad gelopen en wat boodschappen gedaan. Ik denk dat ik weer 7 kilometer gelopen heb vandaag. Ik had de mogelijkheid om de veerboot te pakken maar ja, ik ben nog steeds op budget! Sí avonds macaroni klaar gemaakt met witte saus. Toen ik aan het koken was kwam ik een meisje uit Nieuw Zeeland tegen die ik in het Brunswick hotel heb ontmoet. Ze vroeg of ik vanavond met haar uit ging in het Story hotel want daar hadden ze weer backpackergames. Met vijf man om 19.30 uur de taxi gepakt. In de bar kwam ik heel veel bekenden tegen van mijn vorige hostel en die hadden te vertellen dat er heel veel post op mij aan het wachten was in de Brunswick hotel. Het werd een gezellige avond met Anita.

Dag 79: dinsdag 30 juli (Noosa)

Vanochtend met een kater opgestaan en mijn spullen gepakt want mijn bus zou om 15.00 uur vertrekken naar Noosa. Omdat ik nog wat dingen moest regelen in de stad heb ik aan de manager gevraagd of hij mijn rugzak kan brengen naar de opstapplaats. Normaal is het een gratis dienst van het hostel maar nu vroeg hij A$2,-. Om 11 uur naar het Brunswick hotel gelopen om mijn brieven op te halen. Er lagen er een heleboel dus het was maar goed dat ik hier even naar toe gelopen ben. In het hostel nog een bekende ontmoet en hij had te vertellen dat er vorige week iemand het hostel was binnen gelopen om te vragen of er iemand 12 uur per dag wilde werken tegen A$10 per uur. Helaas is het werk al vergeven. Na het hostel ben ik naar Qantas gelopen om gratis mijn datum van mijn binnenlandse vlucht te wijzigen. Ik vlieg nu op 22 oktober van Cairns naar Alice springs. Om 14.45 uur was ik bij de transfer center. Toen er om 14.55 uur nog geen rugzak was heb ik maar even gebeld. De manager was het helemaal vergeten, gelukkig bleef de bus op mij wachten. Om 18.00 uur ben ik Noosa aangekomen. Het is een groot hostel en er hing een bordje waarop stond dat ze mensen zochten voor allerlei werk. GeÔnformeerd of dat nog steeds zo was. Dat was zo en ik kreeg een sollicitatie formulier mee. Op mijn kamer slapen vier Jappen die geen woord engels spreken. Er is een jongen bij, dat net zoals ik voor een jaar door AustraliŽ trekt en hoopt tijdens het reizen engels te leren. Vanmiddag twee Nederlandse meiden uit Den haag ontmoet en ze zien er niet verkeerd uit. Daar een praatje mee gemaakt al vond ik het moeilijk om Nederlands te praten want ik praat nu al een maand Engels.

Dag 80: woensdag 31 juli (Noosa)

Om 9.30 uur opgestaan en om 9 uur mijn sollicitatieformulieren afgegeven. Ik ging ervan uit dat ik meteen te horen kreeg of ze mij nodig hadden of niet want mijn bus zou om 10 uur vertrekken. Ze vertelde dat de baas niet aanwezig was en dat ie mij vanavond zou spreken. Ik geloofde er niets van en dat het een smoesje was om mensen hier een dag langer te houden. Om 9.30 uur ontbeten en daar die Jap ontmoet van mijn kamer. Ik heb hem een half uur engelse les gegeven en om 10 uur heb ik de gratis bus gepakt naar de main beach. Van daaruit ben ik het nationaal park ingelopen waar ik koalaís gezien heb. De track was ongeveer 8 kilometer en hartstikke mooi. De route liep langs de kustlijn waar diepe kliffen waren. Na een tocht van 5 uur kwam ik uiteindelijk terug in het centrum. Daar heb ik wat boodschappen gedaan. Om 16.30 uur ben ik even bij de receptie langs gegaan om een praatje te maken. Op het sollicitatieformulier stonden van die stomme vragen: waarom ik hier wil werken en wat mijn waarde is in het team en nog meer bla bla bla. Om 16.45 uur kwam de manager binnen gelopen en juist met die man had ik gisteren problemen gehad bij het inchecken. Ik dacht dus dat kan ik weer vergeten! Hij begon te informeren naar mijn werkervaringen en waar ik in AustraliŽ geweest was en hoe lang ik wilde werken en of ik een bus kon besturen etc. Natuurlijk kan ik alles. Ik heb op het formulier wat zitten zwammen. Zo had ik opgegeven dat ik veel ervaring heb in de horeca en dat ik jaren in de keuken heb gestaan. Dat ik veel ervaring had met klussen etc. Kortom ik was overal de beste in. Ik werd een half uur lang ondervraagd en ik vond die manager maar een raar mannetje. Het leek wel of ik naar een directeursfunctie solliciteerde. Na een half uur slijmen begon hij wat zakelijker te worden. Ik was aangenomen en ik moet 10 uur per dag, 6 dagen per week werken. Het wordt ontzettend slecht betaald. Ik verdien A$180 per week en de accommodatie is gratis. Het werk bestaat uit: minibus rijden, algemeen onderhoud, de tuin bijhouden, afwashulp in het restaurant. Ik zie dit werk meer als tijdverdrijf dan om flink geld te verdienen. Het is best grappig in Sydney en Brisbane heb ik twee weken naar werk gezocht en niets gevonden en hier heb ik in een dag werk gevonden. Het blijkt alweer: juiste tijd, juiste plaats!

Naar reisverslag augustus